Hoe Stroopwafels te maken

Hoe Stroopwafels te maken

Stroopwafels zijn een geliefde Nederlandse lekkernij die bestaat uit twee dunne wafels die samengevouwen zijn met een vulling van karamelachtige stroop. Ze zijn knapperig, zoet en perfect als traktatie bij de koffie of thee. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces van het maken van deze klassieke Nederlandse lekkernij in je eigen keuken.

Benodigdheden

Ingrediënten voor de wafels:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram boter, in blokjes
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel kaneel (optioneel)
  • Snufje zout

Ingrediënten voor de stroop:

  • 125 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels golden syrup of stroop
  • 1/2 theelepel kaneel (optioneel)

Benodigdheden:

  • Wafelijzer
  • Bakpapier
  • Keukenweegschaal
  • Mengkommen
  • Mixer of garde
  • Spatel
  • Bakkwast

Bereidingswijze

Stap 1: Deeg maken

Voeg de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel (indien gebruikt) en zout toe aan een mengkom en roer even door om alles goed te mengen. Voeg vervolgens de boter toe en wrijf het met je vingertoppen in het bloemmengsel tot het er op broodkruimels lijkt. Je kunt hiervoor ook een mixer met deeghaken gebruiken.

Klop het ei los in een aparte kom en voeg het toe aan het mengsel. Kneed het deeg met je handen tot een bal. Als het deeg te plakkerig aanvoelt, kun je nog een beetje bloem toevoegen. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 2: De wafels bakken

Verwarm het wafelijzer volgens de instructies. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van ongeveer 3 mm. Gebruik een ronde vorm (bijvoorbeeld een kom of koekjesuitsteker) om cirkels van ongeveer 8 cm uit het deeg te snijden.

Bak de wafels in het wafelijzer volgens de instructies. Dit duurt meestal slechts een paar minuten. Let op dat ze niet te donker worden. Leg de gebakken wafels op een rooster om af te koelen.

Stap 3: De stroop maken

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg de bruine suiker, golden syrup en kaneel (indien gebruikt) toe en roer goed door tot alles is gemengd en de suiker is opgelost. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het een paar minuten pruttelen, terwijl je af en toe roert, tot het dikker wordt. Haal het van het vuur en laat het iets afkoelen.

Stap 4: De wafels vullen en samenstellen

Leg de helft van de wafels voor je neer. Schep een theelepel van de afgekoelde stroop in het midden van elke wafel en smeer het uit, laat daarbij een rand van ongeveer 1 cm vrij. Leg een tweede wafel op elke met stroop bedekte wafel en druk zachtjes aan, zodat de stroop naar buiten stroomt en de randen van de wafel bereikt.

Tips en variaties

  • Zorg ervoor dat de stroop niet te heet is wanneer je de wafels vult, anders kunnen ze zacht worden.
  • Als je de wafels iets dikker wilt, kun je het deeg iets dikker uitrollen, maar houd er rekening mee dat ze dan iets langer nodig hebben in het wafelijzer.
  • Voor een extra speciale traktatie, serveer de stroopwafels warm. Plaats ze een paar minuten in een voorverwarmde oven op 180°C voordat je ze serveert.
  • Voor variatie kun je de kaneel vervangen door speculaaskruiden of geraspte sinaasappelschil toevoegen aan het deeg en/of de stroop.
  • Je kunt de stroopwafels bewaren in een luchtdichte trommel tot een week. Ze zijn ook geschikt om in te vriezen.

Geniet van je zelfgemaakte Nederlandse traktatie! Deze klassieke stroopwafels zijn perfect voor bij de koffie of als een zoete snack op elk moment van de dag.

Gerelateerde Berichten